Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2009 14:32 - Впечатленията ми от студентската бригада в Англия VII
Автор: norulesforme Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9648 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 29.07.2009 16:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Реших тази седма част да бъде последна от разказа ми за Англия и студентската ми бригада, седем е хубаво число все пак. Но ако до сега Ви разказвах за фермата, за работата ми, за другите колеги във фермата, то в тази си част ще опиша цялостните ми впечатления от Англия, до толкова подробно, че някой може сериозно да се изнерви, докато прочете поста ми. На други пък ще им се стори интересно, дано да е така.

   Според моите скромни виждания, за стандарта на една държава не трябва да се съди по нейната столица, ами по най-обикновеното селце. Именно там си проличава на какъв етап от развитието си е и колко е уредена  държавата. Мястото, в което живеех може да се сравни с тукашните "махали", тоест няколко къщи (около десетина), които не образуват село, ами просто някаква местност, в моя случай, местността Norchard.Вижте няколко снимки на къщи от там:

image

image

image

image

    Най-близкото селце e Hartlebury. Не знам колко е популацията му, но това селце ме изуми. Само като се разходиш по уличките му те лъхва едно такова спокойствие, всичко е толкова подредено и чисто, сякаш е като някакъв изкуствен макет. Точно на центъра на селото има огромна полянка, на която местния футболен отбор играе своите мачове. Футбола в Англия е религия. Точно до игрището има детски кът с много катерушки, изрядно поддържани, свежо боядисани, без абсолютно нищо счупено. До тях има два тенис корта, които са на разположение на всеки ентусиаст безплатно. Само дето нямаше тенис ракети, но това не беше проблем, защото спокойно можеше да си набавиш такива за по 2-3 паунда от неделния Car boot. И всичко това в едно съвсем малко село.

image


image


image


image


image


image

   Направи ми впечатление, че в това село няма нито един магазин, за сметка на това имаше два или три пъб-а, които нямат нищо, ама нищо общо с нашите селски кръчми. Та няма магазин, затова ако някой се нуждае от нещо пали колата и отива до съседното градче Stourport on Severn. (В Англия няма квартални магазинчета, всичко се свежда до големи вериги като нашите „Билла”, „Кауфланд” и други. Техните са „Tesco”, ”Lidl”, “Sainsbury”, “Asda” и други.) Ако пък няма кола, макар че аз не видях къща без паркирана поне една в двора, то автобуси минават през двадесет минути. Не мога да не споделя възхищението си от автобусите. Може да не са чисто нови, но пък са изключително удобни и приятни. Няма контрольори, няма и автомати за самотаксуване. Когато спре на спирката всеки си купува билет от водача на автобуса и докато не минат  всички да се снабдят с билети, автобуса не тръгва. Когато наближи желаната спирка всичко, което трябва да направиш е да натиснеш едно от онези копчета, които сигнализират на водача. Автобусът спира на спирката и чак тогава ставаш от мястото си и слизаш, а не както тук да се редиш пред вратата и да залиташ когато автобуса спира. Не е задължително, но пък почти всеки се обръща към водача с „Thank you!” щом слезне на желаната спирка. В началото ги гледах и ги мислех за луди, след време и аз почнах да поздравявам водача, от което се чувствах някак си по-добре.

image

image

   Всяка Неделя беше почивен ден за нас. Тъй като да прекараш цял ден във фермата, когато е почивният ти ден е равносилно на самоубийство, ние ходехме до най-близкия град – Kidderminster. Град с население малко над  55 000 души. Спокойно мога да обобщя, че в това грaдче има повече магазинчета и бутичета отколкото на цяла Витошка и пресечките й. Има някой характерни черти на магазините им, а именно: Всички спортни стоки са обединени в магазин с името Sport’s World. Преобладават английските марки Umbro, Lonsdale и др. Срещат се и Adidas и Reebok, но почти липсваха Nike, може би защото е Американска марка. Та всичко в тези магазини беше организирано по спортове, раздел футбол, раздел тенис и т.н. Можеха да се намерят фланелки на повечето футболни отбори, но цените им бяха доста високи около 60 паунда. Друга верига магазини е известната Marks & Spencer, но за разлика от тук, там магазина представлява сбор от магазин за дрехи, магазин за храна и ресторант. Без съмнение любимата верига на повечето българи беше T K Max. Това е магазин, в който се продават дрехи от минали сезони на убийствено по-ниски цени. Това е момента да Ви се похваля с дънките Calvin Klein, които си купих от там за 35 паунда, намалени от 200.

   Освен безкрайните шопинг обиколки, през които смея да твърдя, че се изморявах повече, отколкото когато бях на работа на полето, имаше още няколко места, които обичахме да посещаваме – Poundland, Mobile Phones stores, City sport complex. Poundland е веригата, която тук е позната като „Вичко за левче”, но разликата в стоките, предлагани тук и там е огромна. Както и тук, така и там в градчето са пръснати магазини за GSM-и, но цените са в пъти по-ниски от  тук. Само за сравнение, когато се появи нов модел телефон, ако подпишеш договор с някой оператор ти дават телефона безплатно.

   Едно от най-любимите ни места беше градския спортен комплекс, огромна зала, и най-вече огромен закрит басейн. Не от тези типичните правоъгълни басейни, ами с разчупен дизайн, с водни пързалки и с изкуствени вълни. Чудесно място да прекараш неделния почивен ден. Няма как да подмина и Китайския ресторант, където плащаш 5.50 паунда и ядеш толкова, колкото можеш. Всичко е на принципа на шведската маса, минаваш пълниш чинията и после пълниш корема.

image

image

image

image 

Запазвам си правото да Ви разкажа за Лондон и едно друго вълшебно място в Англия в най-скоро време.




Гласувай:
5



1. benra - много
29.07.2009 15:13
интересно.Благодаря за разходката!
цитирай
2. анонимен - dali pak
29.07.2009 15:43
ne ti se vidi vs. OK. 6toto si mlad...a
цитирай
3. анонимен - ами няма нужда от коментар. то е я...
29.07.2009 15:54
ами няма нужда от коментар.
то е ясно, къде са някои държави и къде сме ние спрямо тях. И после ми обяснявайте, че в БГ се живеело добре, защото сме имали море и планина на един хуй растояние, и че сме печелели добре, някои от нас. таратанци..... искам детето ми да расте и живее на спокойствие, а не обградено от престъпност и наркомания
цитирай
4. dorichela - Страхотно :)
29.07.2009 16:28
Страхотно :)
цитирай
5. анонимен - Абе не всичко е цвете и там - сравн...
29.07.2009 16:36
Абе не всичко е цвете и там - сравнявайки го с други страни в които съм бил, но е на векове пред България със сигурност - пътища, транспорт, комуникации, здравеопазване.
Едно от нещата, които ми липсват от там е, че през почивните дни често просто се събуждах отивах на гарата, избирах си накъде искам да отида и се мятах на влака (удобен, чист приятен). Само който е пътувал с влак в белия свят знае, че самолета не е най-добрия транспорт. На norrules и пожелавам да види и Швейцария там е истината.
цитирай
6. анонимен - много е красиво и подредено, ама ако ...
29.07.2009 17:06
много е красиво и подредено, ама ако имаше наблизо една малка махала по-мургави "събратя" и полицията не смее да ги закачи, интересно какви промени щеше да има в екстериора( като че ли се опитвам да защитя българите малко)
цитирай
7. анонимен - Разбирам те
29.07.2009 17:16
Напълно те разбирам мой човек.Аз също ходих доста пъти на бригада и мога да потвърдя че всичко е точно така.
цитирай
8. анонимен - за GSM-ите
29.07.2009 18:11
Не знам за Англия ама в Австрия като вземеш телефон с договор, за 2 години телефона го плащаш поне двойно. Месечната такса е не по-малка от 30 евро. Къде ти е далаверата? Безплатен обяд няма!
Един викаше, че в Гърция с всяка бира ти дават минерална вода безплатно, само дето бирата е поне 2 евро. Сигурен съм, че и в Англия не е по-различно.
цитирай
9. анонимен - xxl
29.07.2009 19:35
jiveia v anglia i kazvam 4e za vsi4ko si prav.koga li i nie 6te se nau4im da si stroim naistina udobni za obitavane ka6ti kadeto vseki da ima sobstveno prostranstvo.da imame 4isti spretnati i dobre funkcionira6ti selca,kadeto e gordost da jivee6.vsi4ki se 4udjt kakvo tarsj v anglia kato si imam kuntri haus.higienata po uliciite e izumitelna.otno6enieto v magazina v paba.transporta.ah,dano,dano dano i nie kato poskitame po saveta se nau4im kak se jivee,a ne kato praseta v ko4ina i iznerbeni do bjs.
цитирай
10. анонимен - Благодаря
18.02.2010 14:37
Благодаря ти Norulesforme за тази информация, аз мисля също да замина за Англия тази година, ще ми е за първи път, и много се притеснявах, не знам нищо за начина им на живот, изобщо нещата там са много по-различни от тук, но със сигурност всичко им е по-подредено, след това което прочетох тук стигнах до извода, че там ще ми е по-лесно, поне няма да има нужда да се блъскам в градския автобус за да слезна на спирката навреме :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: norulesforme
Категория: Други
Прочетен: 229214
Постинги: 50
Коментари: 69
Гласове: 273
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031