Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2009 11:36 - Впечатленията ми от студентската бригада в Англия IV част
Автор: norulesforme Категория: Други   
Прочетен: 3163 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2009 14:26


Часът е малко след 10, два часа след началото на работния ден, нашата малка групичка от десет новопристигнали труженици чистим поредното поле с аспержи. Толкова сме се отнесли в своята работа, че сме се разбили на групички от по двама, дори и няколко самотно скитащи между редовете на сравнително голямото поле. Времето все още беше благосклонно към нас, четвърти работен ден и нито капка от традиционните англииски валежи, за които толкова бяхме слушали. Напротив, силно слънце, почти никакви облаци, може би и затова почти всички се баха поразсъблекли по къс ръкав.

За момент надигнах глава от реда с аспержите и забелязах в другия край на полето да пристига джип. Оказа се, че не кой и да е, ами именно ръководителя на фермата, един от двамата братя, е дошъл при нас. Замислих се какво ли може да стане сега. След кратък разговор с мис Шийла, той отиде до едно от нашите момчета и му каза да отиде в джипа. Помислих си, ясно, нещо е сгафил и го прибират от работа. Направо се втрещих, когато мистър Пол прекоси почти цялото поле, дойде при мен, и ми каза същото, да отида с него в джипа. Потеглихме пред учудените погледи на останалите от групата и не след дълго се озовахме на път към близкото село. Изведнъж той ни попита: Момчета доволни ли сте от работата си? Отвърнахме му, че за сега ни тежи, но се надяваме в наи-скоро време да свикнем. Той продължи с това, че сега ни води на нова работа, която по всяка вероятност ще работим до края на престоя си тук. Тази нова работа беше на полетата с Broad Bean, с други думи ще берем боб. Работата била много, но от цялата ферма най-доволните студенти са именно тези на този вид боб.

Стигнахме до селото и даже го отминахме цялото.След няколко минути пристигнахме на едно поле, коренно различно от това с аспержите. Цялото беше зелено и нашарено от дрехите на работещите студенти, а те бяха около двайсетина души. Мистър Пол ни остави при бригадира на това поле, който беше мистър Ед, и му заръча да ни въведе в нещата. Той ни заведе до един от крайните работници и ни показа цялата технология, която трябваше да следваме. Тя беше следната: на всеки се падат по четири реда с боб. В касетата, в която ще се бере, се поставяше нещо наречено fleece (който предпазваше шушулките на боба да не се драскат от пластмасовата касетка) и набрания боб се редеше в три редици в касетката. Не трябваше да има малки шушулки, нито счупени или наядени от вредители, не трябваше да има и листа. Така заедно с моя приятел започнахме един до друг, като в края на работния ден бях набрал 22 касети с боб, а той 26.

След като двамата се прибрахме в караваната, останалите ни наобиколиха, за да разберат какво ни се е случило. Може би и те си бяха помислили това, което и аз в началото, че ни прибират заради някакъв гаф от наша страна. След като им разказахме за новата си работа се поуспокоиха. Бях раздвоен. Не знаех дали да се радвам, че се махнах от аспержите, които честно да си призная не ми се нравеха много. От друга страна при боба работата беше на норма, а не на време и не знаех ще мога ли да си покривам тази норма. Времето трябваше да покаже.


Тагове:   Англия,   чужбина,   бригада,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: norulesforme
Категория: Други
Прочетен: 229210
Постинги: 50
Коментари: 69
Гласове: 273
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031